Preventivne aktivnosti HGSS stanice Šibenik

 

 

Dana 26. ožujka 2023. održala se u Kninu 2. građanska inicijativa „Zajedno smo jači“.

 

  27.03.2023, 13:55   •     HGSS Stanica Šibenik

Dana 26. ožujka 2023. održala se u Kninu  2. građanska inicijativa „Zajedno smo jači“. Građanska inicijativa organizira se u sklopu projekta Pogled prema naprijed  kojeg provodi Udruga umirovljenika Grada Knina u partnerstvu s udrugom Naše ognjište.

Cilj održavanja inicijative jest demonstracija izrade zaštitnih maski i pružanja prve pomoći te promicanje volonterstva. Održavanje inicijative doprinosi i ostvarivanju jednog od temeljnih ciljeva projekta, unapređivanje kapaciteta organizacija civilnog društva za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama. Temeljna misao građanske inicijative „Zajedno smo jači“ jest osvijestiti važnost pomaganja ugroženim članovima zajednice te stjecanje praktičnih znanja koja će biti primjenjiva u kriznim situacijama.

U sklopu inicijative članovi HGSS stanice Šibenik– ispostave Knin održali su prezentaciju iz pružanja prve pomoći. Nakon upoznavanja sa opremom nužnom za kvalitetno pružanje prve pomoći  pokazane su sve osnovne radnje pregleda unesrećene osobe kako bi se utvrdila težina ozljeda te definirao daljnji tijek pružanja pomoći. Sudionici inicijative upoznati su s tehnikama zaustavljanja krvarenja, imobilizacije prijeloma, postupkom reanimacije te izvođenjem heimlichova zahvata. U demonstraciji su sudjelovali i volonteri Udruge umirovljenika grada Knina kako bi stekli praktična znanja pružanja prve pomoći. 

Kako početkom proljeća sve više sugrađana odlazi na izlete u prirodu tako je bilo nužno skrenuti pažnju na pravilno ponašanja u prirodi te na preventivne radnje kako bi se izbjegle eventualne nezgode. Također, sudionici se upoznati s mjerama postupanja u situacijama izazvanim potresom, a imali su priliku postavljati pitanja te su upućeni na osnovne telefonske brojeve u slučaju potrebe za pomoći.

Zajedno sa nedavnom prezentacijom rada najmlađim sugrađanima u dječjem vrtiću Vidici-Maslina, HGSS stanica Šibenik ovom aktivnošću u Kninu nastavlja svoje kontinuirano preventivno i edukativno djelovanje te uvelike pridonosi sigurnosti šire zajednice.

 

 
0
KOMENTARI: