Održana speleo vježba HGSS stanice Šibenik

 

 

HGSS stanica Šibenik održala je svoju godišnju vježbu speleo spašavanja.

 

  21.11.2023, 20:42   •     HGSS Stanica Šibenik

Sa ciljem održavanja spremnosti za slučaju potrebe članovi HGSS stanice Šibenik održali su vježbu  speleo spašavanja. Koncipirana je u nekoliko aspekata i vremenskih perioda. Tako je 22. i 25.09. u prostorima stanice u Šibeniku i Kninu održan prvi od tri dijela vježbe na kojem su prezentirane tehnike i oprema u speleo spašavanju.

Drugi dio vježbe održan je 21.10. na priručnom poligonu gdje su članovi vježbali kretanje po istom te upotrebu speleo nosila.

I na koncu 04.11. održana je vježba spašavanja u jami „Dvojama kod Kolarišta“. Za vježbu je trebalo izraditi tirolsku prečnicu te još 3 sidrišta. Po scenariju, unesrećenoj osobi se na dnu jame duboke 42 metra pružila prva pomoć te je osoba sigurno stavljena u nosila. Kad je sve bilo spremno  sistemom „protu uteg“ unesrećena osoba je sa dna jame za 35 minuta transportirana na površinu. Uskoro su za njom izašli i spašavatelji koji su pokupili opremu. Nakon svega u međusobnom dijalogu napravila se analiza vježbe što je veoma važno kako bi se ukazalo na sitne nedostatke koje bi trebalo izbjegavati čime bi spremnost i znanje bilo na što većem nivou.

U vježbi je sve ukupno sudjelovalo  18 spašavatelja.

 

 
0
KOMENTARI: