Radni vikend za HGSS Stanicu Šibenik

 

 

U subotu 12.1.2019. spašavatelji Stanice Šibenik na dva različita organizirana događaja zbrinuli pet ozlijeđenih sudionika.

 

  14.01.2019, 08:50   •    

U subotu 12.1.2019 od 11:00 do 15:30 h u organizaciji AK 'Okit-Vodice' održano je Prvić Trail, 1. kolo Zimske otočne lige 2019 na otoku Prviću, uz osiguranje tri člana HGSS Stanice Šibenik. Na startu utrke u 11:00 je bilo oko 130 natjecatelja podijeljenih u dvije kategorije, 'Duga' od 16 km i 'Kratka' od 9 km. Nakon sat vremena od starta dobivamo dojavu od organizatora da je na 5 kilometru staze ozlijeđen natjecatelj. Naš se tim nalazio blizu te brzim lociranjem dolazimo do ozlijeđenog natjecatelja i brzim pregledom zaključujemo da je osoba teško ozlijeđena i stavljamo je u vakuum madrac te hitno transportiramo, uz pomoć člana HGSS Stanice Split koji je i sam sudjelovao u utrci, do obale gdje je već čekao brod za Šibenik. Obaviješten je Centar 112 i Hitna pomoć te je unesrećenik predan hitnoj službi u Šibeniku nakon 45 minuta od dojave. Nakon samo pet minuta ponovo dobivamo dojavu, ovaj put sa dežurnog telefona HGSS Stanice Šibenik da je još jedna osoba ozlijeđena vrlo blizu mjesta prošlog ozljeđivanja a organizator nas obavještava o još jednom ozlijeđenom natjecatelju. Brzo smo uspjeli pristupiti dvojici ozlijeđenih i uz pomoć našeg bivšeg člana, stanovnika otoka Prvića, prebacujemo ih na brod i već uhodanom rutom vozi ih se za Šibenik. Naknadno smo doznali da je prvi ozlijeđen uspješno operiran u Općoj bolnici Šibensko – kninske županije dok su ostala dvojica istegli ligamente. 

U isto vrijeme ali na drugom području, u zaleđu Rogoznice, organizirana skupina preko 55 planinara sa vodičima pohodila je brdo Lenik i rogozničko zaleđe u dužini cca 20 km pri čemu su se dvoje planinara za zahtjevnom terenu ozlijedila – jedna planinarka je zadobila lom ruke i istegnuće ligamenta koljena a planinar ozljedu skočnog zgloba. Jedan od prisutnih spašavatelja se priključio planinarima koji su se dobro snašli organiziravši transport unesrećene te je ista zbrinuta i transportirana prema Rogoznici i dalje u OB Šibenik. Još je četvoro spašavatelja koji su nalazili u speleološkim objektima u blizini planinarske grupe iz dva pravca krenulo u zbrinjavanje drugog planinara, ali se ovaj također uz pomoć kolega uspio sam spustiti do asfaltne ceste. Oboje su bili adekvatno opremljeni za kretanje po planinama što znači da su imali svu potrebnu planinarsku opremu.

Zato dragi trekkeri uživajte u utrkama, dragi planinari uživajte u svojim planinarskim pohodima ali i pripazite malo više na sebe, nikad ne podcjenjujte teren koji i kad je naizgled lak to nikad nije, te sretno svima! 

 

 
0
KOMENTARI: