Vježba „FERATA 2019“ na Dinari

 

 

U organizaciji Općine Kijevo i Općine Civljani , a u suradnji sa Službom civilne zaštite Šibenik održana je 25. 9. 2019.na području Dinare terenska vježba „Ferata 2019“.

 

  27.09.2019, 21:27   •     HGSS Stanica Šibenik

U organizaciji Općine Kijevo i Općine Civljani,a u suradnji sa Službom civilne zaštite Šibenik održana je 25. 9. 2019. na području Dinare terenska vježba „Ferata 2019“.

Jedan od ciljeva vježbe bio je uvježbavanje zajedničkog nastupa HGSS-a, vatrogasnih snaga  (DVD Kijevo, JVP Knin), OKC-PP Šibenik, PP Knin, HMP Knin, Vatrogasne zajednice Šibensko – kninske županije, ŽC 112, Općine Kijevo, Općine Civljane i Službe civilne zaštite Šibenik pri intervencijama  spašavanja sa teško pristupačnog planinskog područja. Vježba je bila zamišljena tako da se jedan od planinara ozlijedio na ferati u stijeni Dinare, a još su se dva lovca izgubila u podnožju.

Po dojavi na teren izlaze članovi HGSS-a Stanice Šibenik te se feratom penju do unesrećene osobe. Dok joj jedan dio ekipe pruža prvu pomoć i pripremaju je za transport, drugi dio ekipe izrađuje gelender i sidrišta za siguran spust niz 20ak metara visoku stijenu. Uskoro kreće transport i ozlijeđena osoba je u pratnji gorskog spašavatelja sigurno spuštena do podnožja stijene te je uz pomoć planinara ,HPD „Sinjal 1831“ koji su također uz Lovačku udrugu „Kijevo“ sudjelovali u vježbi, transportiraju. Dok je trajao ovaj dio vježbe, u podnožju Dinare u predjelu „Slavića stanovi“ počinje drugi dio u kojem su se izgubila dva lovca. Na mjesto nestanka upućena su dva potražna tima HGSS Stanice Šibenik te lovci, planinari i vatrogasci kao ispomoć. Osobe su uskoro pronađene, pružena im je prva pomoć te su transportirane do HMP. Ova vježba poslužila je za  podizanje razine uvježbanosti i organiziranosti operativnih snaga civilne zaštite te ostalih sudionika koji mogu pomoći u ovakvim situacijama. 

Uz to je vježba dio preventivnih aktivnosti HGSS Stanice Šibenik. Ferata na Dinari još uvijek je u izgradnji i službeno je zatvorena. Pretpostavkom da će se tom osiguranom stazom, po njenom završetku, kretati sve više planinara, ovakvim vježbama pripremaju se procedure i postupci sigurnog obavljanja mogućih akcija u budućnosti.

 

 
0
KOMENTARI: