Spašavanje na Dinari

 

 

Danas 31.07.2020. nešto iza 16:00 sati na privatni telefon članice HGSS dolazi proslijeđeni poziv iz centra 112 bugarskog broja mobitela.

 

  01.08.2020, 09:20   •     HGSS Stanica Šibenik

Danas 31.07.2020. nešto iza 16:00 sati na privatni telefon članice HGSS dolazi proslijeđeni poziv iz centra 112 bugarskog broja mobitela. 7 planinara iz bugarske, zateklo se na Dinari, na Sinjalu, kada je počelo nevrijeme. Prilikom spuštanja s vrha, članica bugarskih planinara, u izuzetno dobroj formi, požurila je kako bi se što prije sklonila od nevremena i tako se odvojila od grupe. Kada je grupa stigla do skloništa " Zlatko Prgin" shvatili su da je nema, a zbog nemogućnosti stupanja sa njom u telefonski kontakt, pomoć su zatražili od centra 112.U razgovoru sa planinarima smo odmah shvatili da je brza članica najvjerojatnije propustila skretanje do spomenutog skloništa, te je produžila za Brezovac.Spašavatelji HGSS Stanice  Šibenik ispostave Knin, odmah su po uzbunjivanju,krenuli prema Brezovcu, a brzu planinarku su negdje oko 17.30 već susreli na Markovom grobu. Člana iste grupe koji je krenuo za brzom planinarkom također su  susreli  na nešto višoj nadmorskoj visini te ih potom spojili sa grupom, koja ih je već čekala u Kninu.

U nekom trenutku, kada je planinarka dobila signal na mobitelu, akcija se brzo riješila jer smo stupili sa njom u izravan kontakt. Planinari su dobro i savjesno reagirali, a brzoj planinarki savjetujemo da se ipak ubuduće drži grupe.

U akciji je izašlo 8 članova ispostave Knin i Drniš, dok su ostali članovi, kao i helihopterska komisija bili u pripravnosti.

 

 
0
KOMENTARI: