Mnogo posla za HGSS stanicu Šibenik

 

 

U proteklom periodu članovi stanice bili su izrazito angažirani te su sudjelovali u mnogim aktivnostima.

 

  08.06.2021, 14:51   •     HGSS Stanica Šibenik

U proteklom periodu članovi stanice bili su izrazito angažirani te su sudjelovali u mnogim aktivnostima. Pa krenimo redom.

Od 15-22.05.2021. održan je u Starigradu Paklenici u Središtu za obuku HGSS-a „Dragan Špehar-Špeco“ tečaj spašavanja u ljetnim uvjetima. Na tečaju je sudjelovalo 15 polaznika od kojih ga je 14 uspješno završilo. Na tečaju je kao polaznica sudjelovala jedna članica HGSS stanice Šibenik te jedan član kao demonstrator, kandidat za instruktora. Stanica je ovim postala „bogatija“ za još jednog člana koji suvereno vlada znanjima i tehnikom potrebnom za spašavanje iz stijena i nepristupačnih područja.

Nadalje, od 28-30.05.2021. u istom središtu za obuku održan je tečaj prve pomoći na kojem je sudjelovalo 18 polaznika. Naša stanica bila je zastupljena sa troje članova koji su uspješno položili tečaj i stekli pravo sudjelovanja  na daljnjim tečajevima koji se organiziraju u sklopu obuke u HGSS-u. Naime, položen tečaj prve pomoći je preduvjet za daljnje školovanje u sustavu HGSS-a.

Slijedilo je sudjelovanje na državnoj stijenskoj vježbi od 04-06.06.2021. na Dinari gdje je bilo 10 naših spašavatelja ,a cjelokupnu vježbu odradilo je 72 spašavatelja iz cijele Hrvatske. Vježba je bila zahtjevna jer se radilo na „ferati“ koju je trebalo ispenjati sa svom opremom, a zatim sigurno spustiti sve „unesrećene“. Članovi stanice su aktivno sudjelovali u izradi sidrišta i sistema za spuštanje te pokazali zavidno znanje i vještine.

U isto vrijeme u subotu  05.06.2021. u vojnoj bazi  Divulje održan je trening Odjela K9 potražnih timova Komisije za potrage i lavine. Na treningu je  sudjelovalo trinaest K9 timova, a HGSS stanica Šibenik bila je zastupljena sa jednim timom u skupini mladi psi. Naime, nakon što je dugogodišnji potražni pas Beta preminuo u stanicu je došlo novo štene, Tunja koja je sa svojim voditeljem otpočela obuku te će u skoroj budućnosti postati odličan potražni pas spreman pomoći u svakom trenutku u pronalaženju i spašavanju ljudi.

Istog dana održan je Mayday Outdoor Festival u Pirovcu tj. trail utrka na kojoj je sudjelovalo više od 70 natjecatelja u dvije kategorije 7 i 16 kilometara. Tri člana su osiguravala  utrku koja je prošla mirno i bez potrebe za intervencijom.

I za kraj ovog aktivnog razdoblja u nedjelju 06.06.2021. održan je tradicionalni „Planka trek“ u organizaciji  HPK Sv. Mihovil podružnice Rogoznica koju su osiguravala tri člana stanice. Na toj 12 kilometra dugoj ležernoj i zanimljivoj šetnji u mjestu Ražanj sudjelovalo je 50 ljudi te nije bilo potrebe za intervencijom.

 

 
0
KOMENTARI: