Dinarska spašavanja HGSS stanice Šibenik

 

 

Dana 01.10.2021 u 12:30 na dežurni telefon HGSS stanice Šibenik od centra 112 dobivamo dojavu da je na području Dinare unesrećeni strani državljanin.

 

  02.10.2021, 02:18   •     HGSS Stanica Šibenik

Dana 01.10.2021 u 12:30 na dežurni telefon HGSS stanice Šibenik od centra 112 dolazi dojava da je na području Dinare unesrećeni strani državljanin kojem je potrebna pomoć pri silasku zbog pada i ozljede glave. Na teren odmah izlaz 6 spašavatelja, dok se helikopterska komisija stavlja u pripravnost. Nakon uspješnog lociranja i u razgovoru sa unesrećenom osobom, upućujemo je da nas sačeka jer stižemo uskoro kako bi ju zbrinuli i ispratili u podnožje Dinare. Unatoč ozljedama osoba je dobro pokretljiva i u dobrom općem fizičkom stanju. Troje spašavatelja odlazi sa unesrećenim te javljaju ostalima da siđu s planine put Knina te da ih pokupe u selu Glavašu gdje će se oni spustiti.

Za vrijeme spuštanja u 18 sati do spašavatelja na Dinari dolaze dva strana državljanina te ih obavještavaju o još jednoj nesreći. Naime, strana državljanka je pala te zadobila ozljede glave od kojih je neko vrijeme bila u nesvijesti te nije u stanju samostalno se spustiti sa planine. Kako smo već na terenu, ekipa se odvaja i dijeli na dvije. Jadan dio nastavlja sa prvim unesrećenim do podnožja gdje ga predaje timu HMP, dok se drugi dio ekipe ponovno penje na Dinaru i dolazi do unesrećene. Kako je u međuvremenu pao mrak, nije moguće dobiti potporu iz zraka, pa se nosiljkom UT 2000, nakon pružene prve pomoći i zbrinjavanja unesrećene kreće u transport. U susret spašavateljima dolaze još tri, koja su se u međuvremenu spustili sa Dinare i preko Knina i Kijeva stigli u selo Glavaš. Nakon 2 sata spuštanja krševitom i uskom stazom stižu u selo te unesrećenu predaju timu HMP na daljnju obradu. Povratkom u bazu oko 1:00 sat završavaju ove dvije akcije spašavanja.

Već neko vrijeme uviđamo da je dosta porasla posjećenost najvišeg vrha Hrvatske što za sobom povlači i veće mogućnosti nesreća. Stoga još jednom upozoravamo planinare i ljubitelje prirode da se dobro pripreme za odlazak u prirodu, da imaju adekvatnu opremu, da ponesu dovoljno vode, da ne idu sami u planinu te da posebno budu oprezni pri silasku jer su tada već umorni, a za nesreću ne treba puno.

 

 
0
KOMENTARI: