Aktivna subota za HGSS stanicu Šibenik

 

 

Protekle subote 18.03 održan je deveti po redu Promina trail.

 

  20.03.2023, 21:43   •     HGSS Stanica Šibenik

Protekle subote 18.03 održan je deveti po redu  Promina trail. Trku na kojoj je sudjelovalo blizu 400 trkača u četiri kategorije osiguravalo je devet spašavatelja HGSS stanice Šibenik. Tijekom trke spašavatelji raspoređeni duž 55 kilometara duge staze imali su nekoliko lakših intervencija. Bilo je to mahom saniranje ogrebotina i pokoja imobilizacija uzrokovana  padom natjecatelja.

U isto vrijeme na Promini je bio organiziran izlet planinarske škole HPK Sv. Mihovil na kojem je sudjelovalo šest spašavatelja HGSS stanice Šibenik. Oni su na stazi podno vrha sreli planinarku koja je bila iscrpljena te su je dvoje spašavatelja sigurno dopratili do doma odakle je vozilom stanice prebačena u Drniš.

Nadalje, u popodnevnim satima kad se glavnina trke približavala svom kraju na dežurni mobitel stanice stigao je poziv sa obavijesti da je u neposrednoj blizini Promine u selu Razvođu nestao muškarac. On je, kako je rečeno u pozivu išao u berbu šparoga te se još nije vratio. Spašavatelji se brzo organiziraju te se upućuju u selo. Na svu sreću osoba je brzo pronađena.

Ekipa se vraća dežurstvu jer jedan od trkača još nije stigao do cilja pa je postojala mogućnost da će biti potrebno intervenirati.

Oko 19 sati ekipu spašavatelja koja je bila na noćenju  sa planinarskom školom u domu na Promini, nekolicina posjetitelja doma obavještava da im se izgubila prijateljica i kako ne mogu sa njom stupiti u kontakt. Naime, zadnja točka viđenja je bila na putu do planinarskog doma gdje je osoba, navodno zbog prepirke sa prijateljem napustila vozilo i otišla u nepoznatom smjeru. Ekipa od šest spašavatelja sa nekolicinom prijatelja nestale organiziraju se te pristupaju pregledu terena koji ubrzo rezultira pronalaskom. Osoba je bila u dobrom stanju tek sa nekoliko ogrebotina te nije bilo potrebe za medicinskom intervencijom.

Ista ekipa pri povratku sa ove zadnje potrage susreće zaostalog trkača i u komunikaciji sa njim saznaje da je u redu i ne želi da ga se preveze do cilja te je odlučio otrčati utrku do kraja.Razmijenili smo brojeve mobitele i tokom njegovog silaska sa planine nekoliko puta smo provjeravali njegovu poziciju i stanje. U kasnim noćnim satima ekipa koja je dežurala napokon ga je dočekala u Drnišu i time je ova zanimljiva subota za spašavatelje HGSS stanice Šibenik došla kraju.

 

 
0
KOMENTARI: